06 1736 6659 info@helmyvandooren.nl

Helmy schrijft

Informatie om te begrijpen

door | feb 20, 2024 | nieuwsbericht | 0 Reacties

Zojuist haal ik het nascholingstijdschrift PiL uit mijn brievenbus. Daarin een artikel dat uitlegt hoe huisartsen en apothekers hun informatie zó kunnen brengen dat ook minder taalvaardige patiënten het begrijpen. Ik schreef aan het artikel mee.

Wie onvoldoende kan lezen en schrijven om mee te doen in onze samenleving, is laaggeletterd. Dat is 18% van de volwassenen in Nederland. Patiënten die niet of maar deels begrijpen wat de apotheker en artsen vertellen, noemen we patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat is maar liefst bijna 25% van alle volwassenen.

Wie belangrijke zaken onvoldoende begrijpt, schaamt zich daar vaak voor. Ook geeft het veel stress. Zo leidt laaggeletterdheid tot een slechtere gezondheid, gevaarlijke situaties op de werkvloer en een grotere kans op schulden.

Ik vind het belangrijk om voor laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden materialen te ontwikkelen.Begrijpelijke informatie voor allen. Zodat iedereen in Nederland kan meedoen!

 

Medicijnen en taal

 

Deel mijn columns en berichten via Linked-In, WhatsApp of via email!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer van helmy

Column: De lol van lezen

Column: De lol van lezen

Als leerkracht mag (in mijn ogen: moet) je ongebreideld de liefde voor lezen en voorlezen overbrengen aan je leerlingen.

Lees meer
Bericht: Een nieuwe wending

Bericht: Een nieuwe wending

Met een temperatuur boven de 10 graden wordt dit een historische dag. Voor mij ook; van-
daag schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel.

Lees meer
Column: stoere pappa’s

Column: stoere pappa’s

Stoere pappa’s willen graag een beetje indruk maken op de juf van hun zoon of dochter. Daarom vond ik als juf stoere pappa’s helemaal niet stoer.

Lees meer
Column: Gelukkig bestaat de Sint

Column: Gelukkig bestaat de Sint

In groep 4 – een klas vol goedgelovigen – komt het tijdstip van cadeaus heel precies. Geschenken van Sinterklaas zijn véél belangrijker dan die van de Kerstman…

Lees meer