06 1736 6659 info@helmyvandooren.nl

Helmy schrijft

Column: De lol van lezen

door | sep 14, 2022 | column | 0 Reacties

Je mag mij midden in de nacht wakker maken voor een goed boek. En eenmaal een heerlijk boek in handen, dan lees ik als hartstochtelijk lezer graag tot in de kleine uurtjes door.

Het fijne aan het vak van leerkracht is dat ik deze liefde voor lezen ongebreideld kan overbrengen. Bovendien is lezen het allerbelangrijkste vak op school. En je hebt het ook nog eens voor alle vakken nodig. Daarnaast kan lezen dienen als hobby; een liefhebberij die je in je eentje overal kunt uitvoeren.

Ik probeer lezen dan ook zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Zo heb ik natuurlijk voorlezen op het rooster staan. Hierdoor blijft het tenminste niet beperkt tot de laatste vijf minuten, waardoor je altijd als het spannend wordt, onderbroken wordt door de zoemer.

Kinderen genieten van alles

Als je het als juf enthousiast brengt, genieten kinderen van alles: moeilijke gedichten, informatieve verhalen én sprookjes. Zelfs de oudste jongens van groep 6 zijn muisstil als ik het boek De Sprookjessprokkelaar voorlees.

Ook doe ik aan koorlezen. De ene keer lezen de jongens een zin en dan de meisjes. Soms loop ik rond en tik iemand zachtjes aan, die dan een zin voorleest. Hierdoor moet iedereen goed meelezen om te weten waar we zijn. Dan weer krijgt iemand een rol. Of ik lees zelf een rol. Bijvoorbeeld met een Belgisch of Limburgs accent, maar het kan ook op z’n Amsterdams of Twents. En ook de bekakte stem doet het altijd goed.

Verder mogen de kinderen mandjeslezen. Daarbij kunnen ze kiezen uit verschillende mandjes met strips, tijdschriften, poëzie en de prentenboeken die ze als kleuter voorgelezen kregen. Alles is een ‘veilige’ keuze; wat je niet aanspreekt, ruil je weer om. Mijn doel is om leerlingen met zoveel mogelijk genres te laten kennismaken.

Piemels

Je mag als kind ook altijd een boek van thuis meenemen. Op dit moment is de verzameling over de ruimtevaart van Jarno in onze klas erg hot. En als Kristy vraagt of ze zelf een stukje mag voorlezen uit Meester Jaap dan vind ik dat ook prima. Dan hebben we samen lol omdat er in dat boek ‘piemels’ voorkomen.

Eigen smaak ontwikkelen

Ten slotte vertel ik geregeld over kinderboekenschrijvers en hoe boeken gemaakt worden. Op vele momenten probeer ik criteria aan te dragen – op grond waarvan je een boek kunt kiezen – zoals onderwerp, titel, achterflap, plaatjes, de schrijver en veel of juist weinig tekst. Ik gun iedereen namelijk het ontwikkelen van een eigen smaak, zodat lezen nóg leuker wordt. 

Deel mijn columns en berichten via Linked-In, WhatsApp of via email!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

meer van helmy

Bericht: Een nieuwe wending

Bericht: Een nieuwe wending

Met een temperatuur boven de 10 graden wordt dit een historische dag. Voor mij ook; van-
daag schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel.

Lees meer
Column: stoere pappa’s

Column: stoere pappa’s

Stoere pappa’s willen graag een beetje indruk maken op de juf van hun zoon of dochter. Daarom vond ik als juf stoere pappa’s helemaal niet stoer.

Lees meer
Column: Gelukkig bestaat de Sint

Column: Gelukkig bestaat de Sint

In groep 4 – een klas vol goedgelovigen – komt het tijdstip van cadeaus heel precies. Geschenken van Sinterklaas zijn véél belangrijker dan die van de Kerstman…

Lees meer